Omwonenden spoor in Hengelo vrezen toename van overlast op het spoor

Omwonenden langs het spoor in Hengelo merken nog steeds overlast van trillingen in hun huis. Dat probleem bestaat al 25 jaar. Er zijn al wel maatregelen getroffen, maar nog niet afdoende", legt Leendert Stutvoet uit, voorzitter van Belangengroep RONA.

Om de overlast rond de spoorlijn te bespreken knoopten de omwonenden afgelopen zaterdag een gesprek aan met de Hengelose wethouder Gerard Gerrits en Raoul Boucke, kandidaat Europarlementariër namens D66. Dat ze de D66-fractie aanspreken is geen toeval, deze partij pleit juist voor minder vliegverkeer en meer treinverkeer. Daarom vresen de omwonenden een mogelijke stijging van overlast.

"Dat hoeft niet, als je het goed inpast en de juiste beslissingen neemt ", verduidelijkt Boucke. "Ik denk dat we sowieso voor personenvervoer meer via het spoor moeten doen. Maar je moet het goed inpassen in de infrastructuur."

Een buurtbewoner laat weten dat hij dat niet ziet zitten: "Als je naast het spoor gaat wonen, weet je dat je enige hinder kunt verwachten. In het begin, dan went het. Maar tegenwoordig, als een trein voorbij gaat, dan stop je een gesprek totdat de trein voorbij is. Ik vind niet dat je het treinverkeer moet intensiveren, het moet minder worden."

Maatregelen

Wethouder Gerrits van de Gemeente Hengelo wil dat er maatregelen worden genomen, en dat alle opties bekeken moeten worden. "We moeten op korte termijn kijken wat de maatregelen en mogelijkheden zijn om het geluid en de trillingen langs het spoor te beperken. Op lange termijn moet er een visie komen. Wat doen we in 2040 en 2050 met ons totale spoor in Nederland. En hoe sluit dat aan in de Europese Unie."

Foto: LosHawlos
Foto: LosHawlos