In september meer duidelijkheid over verkoop Arriva door Deutsche Bahn

Naar verwachting zal in september duidelijk worden of de Deutsche Bahn haar dochteronderneming Arriva verkoopt, en hoe in dat geval de verkoop plaats zal vinden. De Duitse spoorvervoerder wil diverse onderdelen van haar onderneming verkopen om haar schuld af te kunnen lossen.

In oktober 2018 werd al bekend dat de directie van de Deutsche Bahn al naar de verkoop van Arriva keek. Dit gebeurde niet lang nadat de Duitse vervoerder plannen maakte om een beursgang te maken. Opvallend is dat deze plannen als enkele jaren daarvoor werden gemaakt, echter werden deze niet doorgezet vanwege de mogelijk aanstaande Brexit.

Woensdag zou de Raad van Commissarissen van de Deutsche Bahn het besluit hebben genomen over de verkoop van de Duitse dochter. Hierin  zou het besluit zijn genomen om een verkoop eerst nog te onderzoeken waarna in september meer duidelijkheid volgt. Het uit Engeland afkomstige Arriva zou verkocht kunnen worden aan één of meerdere inversteerders, of op de markt komen voor een openbare bieding. Naar schatting zou een dergelijk bod de Duitse spoorvervoerder maar liefst 3,5 tot 4 miljard euro kunnen opleveren. Dit wordt echter als onzeker beschouwd, omdat een doorgang van de Brexit de waarde kan verminderen. De DB had Arriva in 2010 gekocht voor ongeveer drie miljard euro en opgenomen voor andere hoge leningen.

Controversieel

De verkoop van Arriva en goederenvervoerder Schenker is al jaren controversieel in de Duitse overheid . Voorstanders stellen dat DB zich moet concentreren op zijn kernactiviteiten in Duitsland en de opbrengst moet gebruiken voor de dringend noodzakelijke modernisering van het spoorwegnet, de stations en de dienstregeling.

Schuld

De Deutsche Bahn heeft momenteel een schuld die circa 20 miljard bedraagt. Door diverse bedrijfsonderdelen af te stoten moet de schuld worden verminderd, met als gevolg dat de Deutsche Bahn uiteindelijk haar financiële positie kan verbeteren. Dit was eerder ook al een advies van de Algemene Rekenkamer van Duitsland.

In 2018 boekte Arriva een omzet van ruim 5,4 miljard euro. Bij het bedrijf werken er ongeveer 53.000 mensen in veertien verschillende Europese landen. Arriva is onder meer ook actief in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Archieffoto: MaxPixel.net
Een trein van de S-Bahn in Duitsland. (Archieffoto: MaxPixel.net)