ProRail doet aangifte tegen vrachtwagenchauffeur treinbotsing Leeuwarden

ProRail doet aangifte tegen de chauffeur van de melkpoedervrachtwagen waar vorige week vrijdag in Leeuwarden een trein op de zuiveltruck inreed. De aanrijding met de trein vond plaats op het terrein van FrieslandCampina, waar de bestuurder zijn vrachtwegen op de overweg had stilgezet.

Tegenover Omrop Fryslân verklaart de politie dat de chauffeur bij het bedrijventerrein op zoek was naar zijn precieze bestemming. Omdat hij dacht te ver te zijn gereden en verder wilde zoeken zette hij zijn vrachtwagen midden op de overweg stil en stapte uit. Hij zag de trein vervolgens naderen en keerde terug naar zijn voertuig. Dit was helaas te laat en hij zag hoe de trein op zijn tankwagen inreed, gevolgd door een enorme wolk van melkpoeder.

Er zal een vervolgonderzoek plaats gaan vinden waarin de Officier van Justitie zal moeten worden bepalen waarvoor de chauffeur vervolgd wordt. Hoewel hij verdachte is is hij wel weer op vrije voeten gesteld.

Onderzoek naar spoorwegovergang

Direct na de botsing is ProRail een onderzoek gestart naar de werking van de overweg. Hieruit is gebleken dat deze naar behoren gefunctioneerd heeft. Ook de videobeelden laten dit zien. Omdat deze overweg op privé-terrein van FrieslandCampina ligt heeft ProRail eerder al met hun gesproken of deze overweg opgeheven kan worden omdat er in de buurt al een andere overweg ligt.

Foto: Onbekend
Still-shot uit de videobeelden van de beveiligingscamera.