Aangevaren spoorbrug Gouda ook bruikbaar voor scheepvaart

De test en tijdelijke reparatie van de Vierde Gouwebrug bij Gouda is woensdagnacht goed verlopen. De spoorbrug kan onlangs dat deze aangevaren is voorlopig weer open en dicht worden gezet voor bootverkeer. Het treinverkeer kon al sinds dinsdagochtend weer gebruik maken van de brug op de lijn Alphen aan den Rijn - Gouda.

Op zondagavond 13 mei is een containerschip tegen de 'Vierde Gouwebrug' aangevaren. Daardoor kon het treinverkeer tussen Gouda en Alphen aan den Rijn niet over de brug rijden en was scheepvaartverkeer met een doorvaarthoogte hoger dan 7 meter gestremd. Maandag reden de treinen daarom om via de nabijgelegen Hefbrug. In de nacht van maandag op dinsdag is extra ondersteuning onder de brug aangebracht zodat treinen er weer veilig overheen kunnen.

Definitieve oplossing

De schade is woensdagnacht opgenomen. Experts onderzoeken de komende dagen wat er voor nodig is om de brug definitief te repareren. "Daarover hopen we volgende week meer te kunnen zeggen. Ondanks dat de brug weer volledig functioneert, moeten er nog definitief herstel worden gepleegd. Dit herstel kan nog enkele weken tot maanden op zich laten wachten.", meldt ProRail.

ProRail doet samen met de betrokken partijen onderzoek naar de oorzaak van het incident. Dit onderzoek is nog gaande. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is hierbij aangesloten.

Foto: Anne Cantrijn
Foto: Anne Cantrijn

Bron: ProRail