Nieuwe faunapassage geopend onder spoor bij Stroe
Met het uitrollen van een groene loper is op 23 maart faunapassage Kootwijkerzand geopend. ProRail bouwde deze gigantische passage met aannemer Hegeman Mobilis. Nu de bouwhekken weg zijn gehaald kunnen de dieren veilig de snelweg en de spoorbaan oversteken. Met deze overbrugging komen volgens ProRail twee grote delen van de Veluwe weer bij elkaar.
De faunapassage ligt tussen Stroe en Kootwijk en verbindt grote bos-, heide- en stuifzandgebieden op de Midden- en Noord Veluwe. Dieren, groot en klein, zeldzaam en minder zeldzaam, zullen er gebruik van maken. Zoals das, boommarter, edelhert, wild zwijn en diverse vleermuizen, reptielen, insecten, loopkevers, vlinders, spinnen en sprinkhanen. De faunapassage zou een succes zijn. Al enkele dagen na de opening waren er al dierensporen in het zand te vinden.
De faunapassage is deels een onbegroeide zandvlakte, maar binnen een paar jaar is dat veranderd in een groene leefruimte voor de dieren. In totaal is er 5 hectare, oftewel 10 voetbalvelden, nieuwe natuur toegevoegd. De passage bestaat uit een brug over de A1 én een doorgang onder het spoor Apeldoorn-Amersfoort. Daarmee is het een van de grootste passages van Nederland.
Feiten en cijfers
De doorgang onder het spoor is 15 meter breed, waarbij er de afgelopen periode tijdens de bouw die een anderhalfjaar duurde 120.000 kuub zand is aangevoerd om de faunapassage aan te leggen. Dat zijn zo’n 7.059 vrachtwagens vol.
De constructie is vervaardigd uit betonnen pijlers waarbij er 104 betonnen liggers over de spoorbaan en snelweg zijn gelegd. Op de liggers zelf is een betonnen vloer gestort met een breedtte van 50 meter. Hier bovenop is een leeflaag van zand gemaakt waar binnen enkele jaren een groene wereld met planten op zal ontstaan. Om de veiligheid te waarborgen is er 2½ kilometer wildrasters geplaatst, om de dieren naar de faunapassage te geleiden.
De aanleg van de passage duurde ongeveer anderhalf jaar.
Foto: Still Frame ProRail Video