Deventer Industriespoor is Sik rijker

Sinds afgelopen dinsdag is Deventer een trein rijker. Een gerestaureerde Sik met het nummer 297 prijkt sindsdien op een los gelegen stuk spoor op de hoek van de Industrieweg en de Hanzeweg. De trein vormt zo het monument voor het Deventer Industriespoor.

Eind 2016 begonnen vrijwilligers van de SIED, de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, met de restauratie van de Sik-locomotief, de legendarische rangeerlocomotief die onder meer dienst deed op het Deventer Industriespoor. Door een goede samenwerking met de gemeente Deventer bleef een klein stukje van het industriespoor behouden tijdens de herinrichting van de Hanzeweg, en kon de trein nog steeds te bezichtigen blijven.

VolkerRail

De SIk is afkomstig van VolkerRail, en zij hebben deze locomotor uit de bouwserie NS-200 ter beschikking gesteld voor het spoormonument. De trein zelf is niet meer rijvaardig en de motor is er inmiddels ook uitgehaald.

De bijnaam Sik hebben deze locomotoren te danken aan hun fluit die op de klep van de uitlaat is aangesloten. Bij gebruik van de fluit is een mekkerend geluid te horen dat doet denken aan een geit.

De Sik was een rangeerlocomotief waarvan er in totaal 169 van zijn gebouwd. Veel hiervan zijn inmiddels overgenomen door particulieren en organisaties en zijn wijd verspreid over heel Nederland te vinden als statisch monument.

Foto: Arno Dijkhof

Foto: Arno Dijkhof
Foto's: Arno Dijkhof (stichting SIED en Deventer Industriespoor)