Vakbonden staken cao-onderhandelingen met Arriva

Spoorwegvakbonden FNV en VVMC en CNV Vakmensen hebben de onderhandelingen over een nieuwe cao voor machinisten en stewards met Arriva opgeschort. Volgens hen zou het overleg met Arriva en Keolis te stroef verlopen. Hierdoor is de kans groot dat er binnenkort stakingsacties bij Arriva plaats gaan vinden.

Arriva en Keolis hebben aangegeven uiterlijk komende vrijdag met een eindbod te komen, maar de bonden hebben aangegeven daar weinig vertrouwen in te hebben.

De vakbonden willen dat het loonverschil van Arriva en Keolis gelijk wordt getrokken met het loon van een NS-machinist. Dit zou een verschil van 10% zijn. Vakbond CNV ziet een nog groter verschil tussen loon van jonge machinisten en loon van machinisten die naar Arriva en Keolis zijn overgekomen van de NS. dit zijn zelfs 30% zijn.

Arriva is van mening dat zij nog niet zijn uitonderhandeld.: Arriva had nog graag willen door onderhandelen om eruit te komen om zodoende onze multimodale medewerkers (m.n. chauffeurs, machinisten en stewards) zekerheid te kunnen geven over hun arbeidsvoorwaarden in 2018.'

Foto: H. Boorsma
Foto: H. Boorsma

Bron: RTV Noord

cao