NS en NMBS koersen introductie IC Brussel via HSL op 9 april

De NS en NMBS koersen op maandag 9 april 2018 als startdatum voor het laten rijden van de Intercity Brussel via de HSL-lijn en dus langs Breda. De trein zal uiteindelijk vanaf Amsterdam en Den Haag HS naar Brussel gaan rijden.

Vier keer per dag houdt Den Haag een rechtstreekse verbinding met Brussel vanaf Den Haag HS. Volgens de planning rijdt de trein dan vanaf 9 april twaalf keer per dag tussen Amsterdam en Brussel via de HSL en vier keer tussen Den Haag HS en Brussel. In totaal rijdt er dus 16 keer per dag een trein naar België.

Tijdswinst

Dit betekent voor Zuidwest Nederland een flinke reistijdwinst en méér reismogelijkheden op de verbinding Nederland-België. De reistijd over het traject tussen Amsterdam en Brussel met deze trein wordt straks korter: nu is het 3 uur en 22 minuten via Roosendaal. Via het nieuwe traject, en dus via Breda, is dit 2 uur en 53 minuten.

In 2013 is tussen NS, NMBS en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat afgesproken de trein via de HSL-Zuid te laten rijden.

De trein rijdt echter wel maximaal 160 kilometer per uur, omdat het treintype ICRmh en TRAXX niet sneller kunnen rijden.

Voorbereidingen

Bij de voorbereidingen voor deze nieuwe HSL-verbinding volgen NS en NMBS de aanbevelingen op vanuit de parlementaire enquête Fyra. Zo kan een terugvaloptie worden ingeroepen waarbij de Intercity Brussel indien nodig - in de aanloop naar of kort na - introductie na enige tijd hersteld wordt via de huidige route.

Een tweede relevante aanbeveling is het vooraf uitvoeren van een oefen- en proefbedrijf. Op 8 januari is daarom een testperiode gestart, waarin de trein proefritten maakt van en naar België via Breda. Dit heeft wel voor een tijdelijke aangepast dienstregeling gezorgd.

Dienstregeling

De Intercity Brussel vertrekt alle dagen van de week, elk uur om .22 vanuit Amsterdam, behalve om 10:22 (9228), 14:22 (9244) en 18:22 (9260). In die uren begint deze trein om .39 op station Den Haag HS. In de ochtend zal de eerste trein (9212) al vanuit Amsterdam al om 05:52 rijden, maar zal dan wel via het reguliere spoor naar Den Haag HS rijden waar deze dan om 06:39 aankomt.

De gehele dienstregeling is hier vinden.

Foto: Nederlandse Spoorwegen
Foto: Nederlandse Spoorwegen