Staking busvervoerders kan donderdag ook regionaal treinverkeer raken

Vakbonden FNV en CNV hebben buschauffeurs opgeroepen om donderdag 4 januari het werk neer te leggen. Hierdoor kunnen er ook mogelijk een aantal regionale treinen bij Arriva, Breng, Connexxion en Keolis tijdens de stakingsactie uitvallen.

De werkgevers hebben de vakbonden opgeroepen om te gaan praten in plaats van te gaan staken. FNV en CNV hebben die uitnodiging naast hun neergelegd. De vakbonden benadrukken dat de vervoerders inhoudelijk niet in gaan op de gestelde eisen. Zo eisen de vakbonden meer loon en een lagere werkdruk. Zo zou personeel door de hoge werkdruk amper meer tijd hebben om te kunnen plassen. Paula Verhoef van het FNV legt uit: “In veel bussen wordt elke minuut vertraging of voorsprong zichtbaar gemaakt op het dashboard. Dat geeft continue stress.”

De staking duurt donderdag de hele dag. Bussen zullen in de nacht van 3 en 4 januari en de nacht van 4 en 5 januari wel gewoon rijden.

Uitvallende bussen en treinen

Volgens Treinreiziger.nl zouden bussen en regionale treinen op deze trajecten kunnen uitvallen:

 

  • Arriva waarschuwt dat er mogelijk geen bussen rijden, met uitzondering in de regio Achterhoek. Specifiek in de regio Limburg (Roermond – Maastricht, Sittard – Kerkrade, Maastricht – Heerlen en Nijmegen – Roermond) kunnen ook de treinen uitvallen.
  • Breng en Connexxion waarschuwen dat zowel de treinen als bussen kunnen uitvallen. Breng verzorgt de treindienst Arnhem – Winterswijk en Connexxion de treindienst Amersfoort – Ede-Wageningen.
  • Keolis waarschuwt eveneens dat door de staking treinen en bussen kunnen uitvallen. Keolis verzorgt de treindienst Zwolle – Enschede, Zwolle – Kampen en Zutphen – Oldenzaal.
  • Ook bij EBS (alleen actief in de regio Waterland bij Amsterdam) kunnen er donderdag 4 januari bussen uitvallen door de staking.
  • Ook bij Qbuzz kunnen de bussen door de staking uitvallen.

De NS, RET, HTM en GVB doen verder NIET mee aan de staking. ZIj zullen gewoon volgens dienstregeling rijden.

Foto: Alfenaar
Foto: Alfenaar

Bron: Treinreiziger