"Laatste trein naar Stavoren vertrekt om 21:22"

Op verzoek van het Algemeen Dagblad heeft reizigersportaal Treinreiziger.nl steekproefsgewijs gekeken naar de laatste treinverbinding op verschillende trajecten. Op vier trajecten gaat de laatste trein in de nieuwe dienstregeling eerder. Terwijl op een enkel traject de laatste trein ook later gaat. De vroegste laatste trein rijdt op het traject Leeuwarden - Stavoren. Doordeweeks al om 21:22 uur.

Op veel trajecten blijft de laatste trein op ongeveer dezelfde tijd rijden. Dat geldt ook voor het voorbeeld Leeuwarden – Stavoren. Daar rijdt de al ruim 20 jaar de laatste trein doordeweeks rond dat tijdstip. Maar op een enkel traject gaat de laatste trein sinds zondag eerder. Bijvoorbeeld wie vanuit Enschede naar Hengelo of Almelo wil. In het weekend reed de laatste trein om 0:34 uur tot aan Hengelo en doordeweeks de laatste trein om 0:04 tot aan Almelo. Sinds zondag is de treindienst (deels) overgegaan naar Keolis en rijdt de laatste trein al om 23:35 uur. Dat is dus een uur eerder. Daar staat tegen over dat de laatste trein Enschede – Zwolle juist een half uur later vertrekt (van 23:04 naar 23:35 uur)

Eerder vertrekken

Tussen Utrecht en Tiel rijdt de laatste trein drie dagen per week sinds zondag ook bijna 25 minuten eerder. De laatste trein vertrekt daar nu om 23:41 uur, terwijl dat zaterdag nog om 0:05 uur was. Verder rijdt de laatste trein Enkhuizen – Amsterdam een klein kwartier eerder. RTV Noord schrijft bovendien dat de laatste trein Groningen – Winschoten (Arriva) sinds zondag een half uur eerder vertrekt

Voor twaalf uur

Treinreiziger.nl onderzocht in totaal op 75 verbindingen gegevens over de laatste treinverbindingen. Op 28 van de 75 verbindingen is de laatste rechtstreekse reismogelijkheid doordeweeks al voor twaalf uur ‘s nachts. Dat geldt niet op dagen rond het weekend. Dan rijden er op tal van trajecten latere treinen. Vooral rond Amsterdam en Eindhoven rijden er dan extra treinen. Zo rijdt de laatste trein Den Bosch – Utrecht meestal al om 23:58 uur, maar rond het weekend rijdt de laatste trein pas om 1:48 uur. “We rijden treinen als daar voldoende interesse voor is van onze reizigers. Als het ook in een busje past, is het natuurlijk niet nodig” legt NS woordvoerder Erik Kroeze tegenover het AD uit. Tussen Rotterdam, Delft, Den Haag HS, Leiden, Schiphol, Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal rijden heel de nacht door treinen. Wel duurt een treinreis Rotterdam – Utrecht ‘s nachts ruim een uur langer dan overdag.

Klachten

Het bervroegen van late treinen is bij iedere nieuwe dienstregeling een bron van ergernis, stelt Reizigersorganisatie Rover. Er is immers geen alternatief; er gaat geen volgende trein meer. Dat ondervond ook de zoon van John Broekman. "Mijn zoon werkte in het UMC Utrecht als verpleger. Als hij late dienst had kon hij net de trein naar Naarden-Bussum van 00:10 of 00:23 halen. Toen de nieuwe dienstregeling werd ingevoerd ging de laatste trein al om 23:44 uur. Onmogelijk om te halen. ‘Wijziging dienstregeling was de enige mededeling die we kregen toen we klaagden.’ Maandenlang ben ik hem toen maar met de auto gaan halen vanuit Bussum. Maar dat houdt natuurlijk een keer op. Uiteindelijk heeft hij mede door het reisprobleem een andere baan genomen."

Foto: Roel Hemkes
Foto: Roel Hemkes

Bron: Treinreiziger