Moerdijkbrug weer geopend na werkzaamheden en een storing

Het treinverkeer over de Moerdijkbrug, de belangrijke noord-zuidverbinding over het Hollandsch Diep, is zaterdagavond weer opengesteld voor al het treinverkeer. De openstelling was een halve dag vertraagd vanwege een technische probleem. In totoaal is de brug 2,5 week afgesloten geweest.

Oorspronkelijk zou de brug zaterdagmorgen omstreeks 05:00 uur worden geopend. "We zijn als een razende roeland aan het werk om de storing te verhelpen," zei Henk Wind van ProRail vanmiddag. Hij wees erop dat de afgelopen drie weken een 'megaklus' is geklaard op de Moerdijkbrug.

Werkzaamheden

Het spoor op de Moerdijkbrug is voodat de omvangrijke werkzaamhedne plaatsvonden, in 2003 voor het laatst vervangen. In 2014 en 2015 is er onderhoud gepleegd aan de spoorstaven. Helaas is gebleken dat de toen uitgevoerde werkzaamheden niet naar verwachting is uitgevoerd, waardoor in 2016 diverse spoedreparaties hebben plaatsgevonden met veel hinder voor reizigers en vervoerders. Daarin is er in een tweeënhalve week tijd een hoop werk verzet om de ingegoten spoorstaven op de brug te vervangen.

Een totale vernieuwing van de ruim één kilometer lange spoorconstructie was daarom noodzakelijk. De vervanging van het spoor was een complexe klus, omdat hiervoor speciale lastechnieken nodig waren en het spoor bovendien ook in de brug zat vastgelijmd. Deze moest daarom eerst los moeten worden gesneden waarna de nieuwe rails er in wordt wordt gelegd en vastgezet.

Foto: Smiley.Toerist
Foto: Smiley.Toerist

Bron: Nu.nl