Unieke 'vuurloze' stoomlocomotief naar de STAR

Vanaf morgen zal de de Museumspoorlijn STAR in Stadskanaal een nieuwe aanwinst erbij krijgen. De Stoom Stichting Nederland uit Rotterdam neemt hierbij dan afscheid van hun 104 jaar oude en unieke 'vuurloze' stoomlocomotief.

Tijdens de open dagen van de SSN in Rotterdam, staat de locomotief al een tijdje stil uit veiligheidsoverwegingen. "In deze locomotief wordt geen vuur gebruikt", legt voorzitter Hidde Schultz uit. "In plaats van een ruimte om water te koken, is er een 'stoomaccu' waar genoeg stoom in kan zodat de locomotief twee of drie uur kan rijden."

Omdat het proces van het vullen van de ketel met hete stoom gevaarlijk is, wordt dit uit veiligheidsoverwegingen niet gedaan tijdens open dagen.

Verhuizing

Omdat de stichting graag zou willen dat er van deze enige 'vuurloze' stoomlocomotief genoten wordt, is er besloten om de het 'trekpaard' naar de STAR in Stadkanaal te verhuizen. Morgen zal deze op een speciale vrachtwagen bij de stichting aankomen. Naar verwachting zal deze locomotief dan op september tijdens de open dag al onder stoom worden gezet, tijdens een evenement op en rond het museumspoor.

Foto: Stoom Stichting Nederland
Foto: Stoom Stichting Nederland