ProRail plaatst nieuwe spoorbrug Zuidhorn op zijn plaats

Komend weekend wordt de nieuwe spoorburg bij Zuidhorn over het Starkenborghkanaal gelegd. De nieuwe stralende witte boogbrug van 38 meter hoog is zal vanaf eind september worden aangesloten op het spoor. De spoorbrug is een onderdeel van het traject tussen Leeuwarden en Groningen.

De brug heeft in een hoogte van zo'n 38 meter en is in totaal 200 meter lang. Met een hogere doorvaarthoogte van ongeveer 9 meter zullen schepen met vier lagen containers straks onder het spoor door varen.

De afgelopen maanden is druk gewerkt aan de bouw van de brug en het schilderen ervan. Hiervoor heeft ProRail een mooie time-lapse video gemaakt welke onder dit artikel te vinden is.

Het gevaarte wordt aanstaande weekend op 8 en 9 juli naar zijn definitieve plek getransporteerd. Voor deze hijsklus is een kraan van 650 ton ingezet.

ProRail werkt hier in opdracht van de Provincie Groningen. De bouw van de nieuwe spoorbrug valt onder het project Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl, van de provincies Fryslân, Groningen en Rijkswaterstaat. Het hele project moet in het voorjaar van 2018 worden voltooid.

Foto: ProRail

Illustratie: ProRail
Afbeeldingen en video: ProRail

Bron: ProRail