Winnaar Kilometer Kampioen legt 1979 kilometer af

De Kilometer Kampioen wedstrijd die gisteren met 110 deelnemers een groot succes was, is gewonnen door Koen Nijbroek. Volgens de jury van de wedstrijd is inmiddels bewezen dat de winnaar met 1979 kilometer de koploper was van de wedstrijd. Een andere wedstrijd waarbij deelnemers zo veel mogelijk stations moesten aandoen is tevens gewonnen door Martijn en Guido Rotteveel die 108 stations hebben aangedaan.

De wedstrijden Kilometer Kampioen en Stationskampioen zijn bedacht door Hildebrand van Kuyeren die eigenaar is van de site Treinreiziger. De kilometer-wedstrijd vond al eerder plaats in 2015 en werd toen gewonnen door Bob Landman die toen met 1593 kilometer de wedstrijd won. Dit jaar is Koen Nijbroek de winnaar, met een ingeleverd aantal van 1979 kilometer. Hij wint een InterRail-ticket, waarmee hij een rondreis door Europa kan maken.

Kilometer Kampioen

De afstand ligt behoorlijk hoger dan eerst doordat er in deze editie afwijkende voorwaarden zijn. Nu mocht een traject ook in beide richtingen afgelegd worden in plaats van een enkele keer. Ook moesten de deelnemers tussen 10 en 14 uur zich melden bij de stempelpost op Utrecht Centraal. Hier kregen ze als aanmoediging ook nog een duwtje in de rug van de NS, en werden ze door een fotograaf op de foto gezet.

Hoewel de deelname aan de Kilometer Kampioen best simpel is, vergt het wel veel uithoudingsvermogen. Via een rondgang op Twitter en de liveblog van Treinreiziger.nl werd duidelijk dat in de loop van de middag al enkele treinliefhebbers vroegtijdig hun reis besloten te beëindigen vanwege vermoeidheid. Een van de reizigers die het wel heeft volgehouden was Ricardo. In een telefonisch gesprek met de redactie verklaarde hij dat hij exact om mindernacht met de wedstrijd begon en al van te voren al onderweg was naar een strategische beginpunt. Samen met de terugreis is hij hiermee ruim 24 uur wakker gebleven, wat een uitmuntende prestatie is.

Stations Kampioen

Nieuw dit jaar was de Stations Kampioen. Hieraan deden 20 andere deelnemers mee. De regels waren hierin best simpel te noemen, en moesten de treinliefhebbers binnen 12 uur de meeste stations op de foto zetten in de vorm van een selfie. Hierin hebben Martijn en Guido Rotteveel als team de wedstrijd gewonnen met 108 verschillende stations. Voor hun record is een hoop voorbereiding vooraf gegaan. “We hebben een planning gemaakt. En vervolgens met Google Maps en filmpjes op Youtube uitgezocht waar de stationsborden stonden”, vertelt Martijn op Treinreiziger. "Enkele stations ging het bij een enkel station toch mis: op station Purmerend was bijvoorbeeld het stationsbord niet vindbaar. En bij Voorschoten was het stationsbord zover weg dat het nauwelijks zichtbaar was."

Ook de Stations Kampioen was voor de deelnemers behoorlijk vermoeiend. Hierbij moesten ze continu op elk station zo snel mogelijk uit- en instappen om tussentijds een selfie te maken. Veel tijd voor een rustige treinreis is er dan niet bij.

Groot succes

De twee wedstrijden waren volgens de website van Treinreiziger een groot succes, hoewel een handje vol verstoringen ervoor zorgden dat veel deelneemrs hun plannen noodgedwongen moesten omgooien.

“Al veel deelnemers vertellen uit te kijken naar de volgende editie” zegt Hildebrand."
Hij verwacht dat er in 2019 weer een editie komt.

Foto: AriŽn Claij
De stempelpost van de Nederlandse Spoorwegen op station Utrecht Centraal, waar de deelnemers zich tussentijds moesten melden. (Foto: Ariën Claij)