Weinig hinder bij stakingsactie NS

De actie van vakbond FNV Spoor in Arnhem heeft vrijdagochtend opnieuw geen grote problemen opgeleverd voor het treinverkeer. Een klein aantal treinen zou niet zijn vertrokken, wat tot weinig grote problemen heeft geleid.

De vakbond heeft aangegeven tevreden te zijn over de opkomst. Volgens de FNV hebben zich zo'n zestig mensen bij de actie aangesloten. "De NS heeft opnieuw maatregelen genomen en heeft een bijsturingstrucje weer van stal gehaald om de treinen wel te laten rijden. Maar het is ons doel ook niet om de reizigers te treffen. We willen duidelijk maken aan de NS dat ze aan onze eisen tegemoet moeten komen", aldus FNV-bestuurder Henri Janssen.

Aanstaande dinsdag gaat de vakbond de stakingsacties evalueren. Zo wordt dan bekeken of er een landelijke staking plaats kan vinden.

'NS wordt gesloopt'

Afgelopen maandag vond er ook een werkonderbrekingsactie plaat. Toen vonden die plaats op de stations van Den Haag en Zwolle. Dit heeft tot weinig hinder geleid.

De actievoerders willen dat de Nederlandse Spoorwegen stopt het 'afbreken' van het spoorwegbedrijf. Zo willen ze dat weer meedingt bij de aanbesteding van alle regionale spoorlijnen, dat er blijvend twee hoofdconducteurs op de dubbeldekker dienst gaan doen. Ook geven ze aan dat het personeel ontevreden zou zijn over de dienstregeling, waarbij ze vrezen dat ze 'het rondje om de kerk' gaan rijden, en zijn ze bang dat de NS alle retailketens op de stations gaan uitbesteden.

De vakbondsleden hopen dat NS-directie snel tot inkeer komt. FNV Spoor-bestuurder Henri Janssen: "De directie zou een goed huisvader voor het bedrijf moeten zijn en goed voor de werknemers moeten zorgen. Daar helpen de boze werknemers de directie aan herinneren."

Foto: Maurits Vink
Foto: Maurits Vink