Populariteit OV-fiets blijft stijgen

Het aantal ritten met de OV-fiets blijft stijgen, meldt de NS. Elk jaar groeit het aantal ritten harder met als hoogtepunt een groei van 25% in 2016. In de maand mei van 2017 ziet het vervoersbedrijf nu al een stijging van 35% t.o.v. mei vorig jaar. Uit een onderzoek is gebleken dat 88,6% van onze klanten OV-fiets een 7 of hoger geeft.

Het belangrijkste voor de klanten is dat er voldoende aanbod in de leenfietsen moet zijn. Dit jaar neemt het aantal OV-fietsen dan ook een vliegende vaart toe. Normaal gesproken worden er per jaar ongeveer 1.000 fietsen bijbesteld, dit jaar in totaal 6.000 waardoor eind 2017 de teller op 14.500 staat.

In het eerste kwartaal zijn er al 2.000 fietsen extra bij gekomen, en heeft het vervoersbedrijf de laatste maanden fietsen bijgeplaatst bij verscheidene stations, waaronder Amsterdam Zuid, Den Haag Centraal en Utrecht Centraal. In september volgen er nog 4.000 fietsen. Daarnaast worden er (zoals altijd) gedurende het jaar ook 1.000 fietsen opgeknapt zodat ze weer als nieuw zijn en klaar voor gebruik.

De NS probeert met de OV-fiets het aanbod zo goed mogelijk aan te passen aan de vraag van de klant, hoewel dat in sommige gevallen lastig een gaatje is te vinden voor de stallingen. "Op sommige locaties willen we wel extra fietsen plaatsen maar is er op het moment gewoonweg geen plek. Daar zoeken we naar ruimte. Dit geldt bijvoorbeeld voor Amsterdam Centraal.", legt een woordvoerster van de NS uit.

Nieuw computersysteem

Om goed bij te houden, waar welke fietsen staan, welke gerepareerd moeten worden, of er ergens fietsen bijgeplaatst moeten worden, krijgt NS een nieuw ICT systeem die de vraag van de klant nog beter monitort. "Dit systeem wordt nu uitgerold en is eind 2017 volledig operationeel. Met de 6.000 nieuwe fietsen, het zoeken naar meer ruimte en het nieuwe ICT systeem zet OV-fiets grote stappen voorwaarts om aan de steeds groter groeiende vraag naar OV-fiets te voldoen." zegt de woordvoerster.

Foto: NS
Foto: Nederlandse Spoorwegen

Bron: Nederlandse Spoorwegen