Extra budget om zelfdoding op spoor tegen te gaan

Er wordt extra budget vrijgemaakt door Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) om zelfdoding op het spoor tegen te gaan. Er wordt 14 miljoen euro uitgegeven aan diverse maatregelen om dit tegen te gaan.

Op dit moment hebben diverse maatregelen al in totaal gezorgd voor een afname van 30 tot 40 procent op proeftrajecten. Deze zijn onder meer voorzien van extra hekken, antiloopmatten en borden die verwijzen naar 113 Zelfmoordpreventie. Omdat deze maatregelen tot de gewenste aanpak lijken te hebben worden deze ook op andere strategische locaties langs het spoor ingezet.. Ook ontwikkelt ProRail bovendien maatregelen voor overwegen, waar veel zelfdodingen plaatsvinden. Het gaat daarbij onder meer om cameratoezicht op afstand.

Vertraging

Volgens ProRail plegen ieder jaar zo’n tweehonderd mensen zelfmoord op het spoor. Naast dat dit  tragedies voor alle betrokkenen, zorgt het jaarlijks ook voor ongeveer een miljoen vertraagde reizen. Bij elkaar opgeteld kost dit per jaar zo'n 63 miljoen euro. Ook kost het erg veel tijd om het spoor na een dergelijk ongeval weer vrij te geven. Op dit moment ligt het spoor ongeveer 2,5 uur stil, maar uiteindelijk moet dit 1,5 uur worden.

Met behulp van front-camera's op de treinen moeten er geregistreerd worden wat er precies gebeurt. Hiermee kan het onderzoek van de politie worden bevorderd en kan het treinverkeer sneller weer worden opgestart. Nieuwe treinen van de NS zijn standaard uitgerust met zo’n camera. Ook Arriva heeft een aantal treinen rijden met deze camera.

Foto: Bart
Foto: Bart