Eerste nieuwe Sprinter verlaat CAF fabriek in Spanje

In 2018 komen de eerste nieuwe Sprinters van treinfabrikant CAF op het spoor in Nederland. Een volgende belangrijke stap naar dit moment is gezet: de eerste Sprinter heeft de fabriekshal in Spanje verlaten. Deze trein gaat nu naar Velim in Tsjechië voor de test beproeving op de testbaan. Een volgende trein gaat naar Wenen voor een test in de klimaatkamer.

Als de testen erop zitten zal de trein naar Nederland komen voor een uitgebreid test- en toelatingsprogramma. Treinbouwer CAF bouwt in totaal 118 sprinters voor NS die gebaseerd zijn op het beproefde Civity-lijn die ook in Italië, Letland, Montenegro en het Verenigd Konkinkrijk gebruikt wordt.

Het model van de Civity is aanpast aan de eisen van het Nederlandse spoor en die van de NS. De nieuwe Sprinters zijn echte forensentreinen met zowel zit- als staplaatsen, brede gangpaden, ruime balkons en zoveel mogelijk doorkijk door de trein. Verder krijgt de trein een ruim (rolstoeltoegankelijk) toilet, stopcontacten en USB-aansluitingen in de 1e en 2e klas en speciale afvalbakken op de balkons met gescheiden afvalinzameling. De gelijkvloerse trein is goed toegankelijk voor rolstoelers of mensen met een kinderwagen, door de aanwezigheid van schuiftreden kunnen zij eenvoudig de trein in.

In januari van dit jaar verscheen er onlangs nog een video waarbij de eerste trein zijn proefritten binnen de fabriekshal van CAF maakte.

Meer materieel

NS investeert €2,5 miljard in nieuwe en gemoderniseerde treinen van NS. Eind 2016 zijn de eerste van 58 nieuwe Sprinters van Stadler ingestroomd. Ook volgen vanaf 2018 de 118 nieuwe Sprinters van CAF. Vanaf 2021 stromen de eerste van de 79 nieuwe Intercity’s in van Alstom.

Een kleine impressie van de productie van de nieuwe CAF Sprintertrein is in deze video te zien:

Foto: Nederlandse Spoorwegen
De nieuwe Sprinter van bouwer CAF in een bloeiend Spanje
Foto: Nederlandse Spoorwegen

Bron: Nederlandse Spoorwegen