Stadler bouwt werkplaats in Hengelo voor treinen Syntus

De Zwitserse treinenbouwer Stadler start volgende maand met de bouw van een werkplaats voor treinen in Hengelo. In de werkplaats zal de fabrikant de FLIRT-treinen van Syntus gaan onderhouden.  Deze zullen binnen afzienbare tijd worden geleverd en zullen dan eind van dit jaar op de trajecten Kampen - Zwolle en Zwolle - Enschede gaan rijden.

Volgens Stadler zal de bouw van de nieuwe werkplaats voorlopig voldoende zijn voor vier extra banen Inmiddels heeft Stadler heeft nu in Nederland al werkplaatsen in Leeuwarden en Blerick. De treinen van dit type rijden inmiddels ook al bij de NS, R-NET en Arriva.

Vanaf december dit jaar zullen de nieuwe treinen in dienst worden gesteld. Dat is ook het moment waarbij de Nederlandse Spoorwegen het stokje voor de twee trajecten doorgeeft aan vervoerder Syntus. Deze zal dan met de nieuwe elektrische treinen gaan rijden, waarbij de oude dieseltreinen van het type DM'90 uiteindelijk aan de kant zullen gaan.

Voorafgaand aan deze operatie is de spoorlijn tusen Zwolle en Enschede inmiddels volledig geelectrificeerd. De 12 kilometer lange spoorlijn tussen Zwolle en Kampen zal binnenkort van een bovenleiding worden voorzien.

Impressiefoto: Syntus
De nieuwe FLIRT-trein van Syntus. (Impressiefoto: Syntus)