Nederlandse Spoorwegen op zoek naar extra TRAXX-locomotieven

De Nederlandse Spoorwegen zijn nog eens opzoek naar een aantal extra locomotieven voor hun TRAXX-platform. Deze elektrische locomotieven van Bombardier worden gebruikt in de reizigersdienst gebruikt voor ritten over de hogesnelheidslijn en doen tevens dienst in de Intercity Brussel.

De zoektocht naar de extra locomotieven wordt bevestigd door spoorwegsite Railcolornews. Tijdens een onderzoek naar een order voor een Tjechisch Spoorwegbedrijf kwamen zij erachter dat de NS ook op zoek is naar locomotieven uit dit platform. De bedoeling is dat diverse geinteresseerden zich kunnen inschrijven en een offerte uit kunnen brengen.

De Nederlandse Spoorwegen is van plan om via een kaderovereenkomst nog eens voor vijf jaar, met een optionele verlenging van 3 jaar, een serie locomotieven van dit type te huren om de treindienst te versterken op de HSL-lijn waar de trein van Amsterdam naar Rotterdam, Amsterdam - Breda en de trein van Den Haag - Breda rijdt. Deze laatste zal in de loop van het jaar worden doorgetrokken naar Eindhoven.

Leasing TRAXX-locomotieven

De geselecteerde leveranciers moeten in staat zijn om een locomotief te kunnen leasen die geschikt moet zijn voor gebruik op het Nederlandse netwerk, inclusief HSL (Hogesnelheidslijn) en het Belgische spoor. Ook moet deze geschikt zijn voor sandwich-samenwerking met andere TRAXX-locomotieven.

De einddatum voor de betrokken partijen om een ​​offerte in te dienen is 3 maart 2017

Huidige vloot

De huidige TRAXX-vloot van de Nederlandse Spoorwegen bestaat op dit moment uit.

  • 45x eigendom: NS 186 001-045
  • 12x Lease van Alpha Trains: 186 111-122
  • 9x het uitlenen van Macquarie Rail: 186 142, 144, 148, 149, 236-240

Van deze vloot zijn er moment 61 locomotieven beschikbaar voor de Intercity Direct diensten van de NS. Drie daarvan worden gebruikt voor het testen van software: 186 002, 186 122 en 186 236. De werkplaats in Dessau heeft recentelijk de 186 240 en 186 237 gereviseerd welke door de NS weer worden doorverhuurd aan de de NMBS, voor de Intercity Brussel.

  • In een nader te verschijnen artikel gaan we verder in op de verdeling van de TRAXX-locomotieven binnen de Nederlandse Spoorwegen.

Foto: Roel Hemkes
De 186 021 passeert medio mei 2016 op eigen kracht het station van Amersfoort om vervolgens naar de Zaanstraat in Amsterdam te rijden. Hiermee startte de NS de instroming van de tweede serie TRAXX-locomotieven. (Foto: Roel Hemkes)