[video] Eerste zelfstandige rit nieuwe Sprinter SNG een feit

In Spanje wordt bij treinfabrikant CAF hard gewerkt aan de productie van de 118 NS Sprinters 'Nieuwe Generatie'. De eerste treinen van deze nieuwe Sprinters gaan pas in 2018 rijden, maar de eerste trein heeft – in de fabriek- al de eerste zelfstandige meters gemaakt.

Wilbert Wijns, programmamanager SNG is tevreden: "Een mooi tussenresultaat en nu door naar ‘capitulo final’. Het eerste treinstel is gereed en klaar om getest te worden. Samen met de leverancier (die is dan nog eigenaar van de trein) testen we alle technische systemen en hoe deze functioneren op het (Nederlandse) spoor. Eerst in de fabriek, later op bijvoorbeeld testcircuits in Velim en in een klimaatkamer in Wenen. Uiteindelijk komt dit treinstel naar Nederland om hier een uitgebreid test- toelatingsprogramma te doorlopen".

De nieuwe Sprinters die CAF voor NS bouwt zijn gebaseerd op een bestaand treinontwerp van de CAF Civity die inmiddels in meerdere landen in gebruik is. Deze is aangepast aan de laatste Nederlandse en NS eisen. De nieuwe Sprinters zijn echte forensentreinen met zowel zit- als staplaatsen, brede gangpaden en zoveel mogelijk doorkijk door de trein. De trein zal de reiziger het volgende bieden:

  • ruim (rolstoeltoegankelijk) toilet met een babyverschoontafel en handgrepen.
  • goede toegankelijkheid voor rolstoelers of mensen met een kinderwagen, door de aanwezigheid van schuiftreden zodat zij eenvoudig de trein in kunnen.
  • een groot multifunctioneel balkon voor bagage, kinderwagens en fietsen.
  • LED-verlichting die zich aanpast aan het daglicht.
  • energie zuinig en duurzaam ontwerp.
  • speciale afvalbakken op de balkons voor gescheiden afvalinzameling.
  • stopcontacten en USB aansluitingen in zowel de 1e als 2e klas.
  • 10% ‘priority seats’, voor bijvoorbeeld reizigers die slecht ter been zijn.
  • Informatieschermen in de trein.

NS investeert €2,5 miljard in nieuwe en gemoderniseerde treinen van NS. Vanaf eind 2016 zijn de eerste van de in totaal 58 nieuwe Sprinters van Stadler ingestroomd. Ook volgen vanaf 2018 de 118 nieuwe Sprinters van CAF. Vanaf 2021 stromen de eerste van de 79 nieuwe Intercity’s in van Alstom waarvan dit jaar het model zal worden gepresenteerd.


Afbeelding en video: Nederlandse Spoorwegen

Bron: Nederlandse Spoorwegen