Siemens Vectron locomotief binnenkort ook naar Nederland

De Siemens Vectron-locomotief, die gebouwd is om reizigers- en vrachttreinen te trekken, zal naar verwacht eind volgend jaar ook toegelaten worden in Nederland. De toelating om dit geregeld te krijgen binnen ProRail en de ILT is inmiddels begonnen. Dit meldt Siemens Mobility op hun website.

Inmiddels is deze locomotief al in diverse Europese landen toegelaten. Hun maximale snelheden zijn 160 of 200 km/h, en kunnen worden ingezet voor zowel personen- als goederenvervoer. Ze zijn leverbaar met aandrijving door wisselstroom, gelijkstroom of met een multi-systeem zodat ze op meerdere spoorwegnetten met afwijkende spanning kunnen rijden.

Inmiddels zijn deze Vectron-locomotieven toegelaten in: Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, Roemenië, Slowakije, Polen, Italië, Zweden, Noorwegen en Turkije.

Voordat deze in ons land op het spoor mag rijden moet de nieuwste softwareversie nog worden goedgekeurd. De basis hiervoor is software-versie D. Naar verwachting zullen de Vectron-locomotieven met software D in ons land eind 2016 worden toegelaten, waarmee er voor buitenlandse goederenvervoerders een directe gang naar Nederland mogelijk is, zonder het wisselen van een locomotief met die van ee andere maatschappij die wel toegelaten is.

"Siemens Vectron locomotief binnenkort ook naar Nederland"
Een Siemens Vectron locomotief van verhuurder RailPool
Foto: Nordlicht8 (Wikipedia)