Oudste actieve NS-treinstel is 45 jaar

Met het 175-jarige bestaan van het spoor dit jaar in Nederland is er ook een ander feestje te vieren. Zo is het oudste en actieve treinstel van de NS vandaag precies 45 jaar in dienst. Het gaat om het Materieel' 64 treinstel 441.

Het treinstel is op 4 september 1969 in dienst gekomen bij de NS nadat het de poorten bij de vroegere Utrechtse bouwer Werkspoor verliet. De trein was een onderdeel van de nieuwste en vierde deel-serie van het bekende stoptrein-materieel. Het grootste verschil met de vorige gebouwde deelseries was dat er een bagage-ruimte ontbrak, waarbij die ruimte toegewezen werd aan extra zitplaatsen voor de tweede klas en nog tal van technische details.

Hoewel vroeger alle Mat'64 treinen in het geheel nog in de oude groene huisstijl werd geschilderd, was dit bij de bouw van deze stoptrein niet het geval, de 441 kwam direct in de bekende gele NS-huisstijl op de baan.

Revisies en toekomst

Het treinstel heeft in zijn carriere van 45 jaar op het spoor al diverse revisies achter de rug, waarbij zowel de techniek als het interieur onder handen is genomen. De laatste en zevende (!) revisie van het stel vond plaats tussen 23 september 2006 en 26 januari 2007. Dit betekent dat het stel na 7,5 jaar na zijn laatste revisie nog enkele kleine onderhoudsbeurten krijgt en op termijn aan de kant zal gaan met een zeer grote kans op de sloper. Naar verwacht zal de trein het jaar 2015 misschien nog net kunnen overleven.

Maar zolang het treinstel nog rijdt, blijft het een paradepaardje waarvan weinig mensen weten dat het om het oudste actieve treinstel van de NS gaat. En voor diegenen die treinen spotten, geniet er nog maar van!

Vandaag heeft de trein die een jubileum te vieren heeft rond Deventer gereden. Daar is deze vandaag gespot door lid dvdhoven van Somda (niet de foto hieronder).

"Oudste actieve NS-treinstel is 45 jaar"
Foto: pimdelabim / Flickr (CC)