Rail Away viert jubileum 175 jaar spoorwegen in Nederland

Op 20 september 1839 - 175 jaar geleden - reed de eerste trein in Nederland vanuit Amsterdam naar Haarlem. In bijna 20 jaar reisde Rail Away per trein de verste uithoeken van de wereld af, maar nog niet veel afleveringen kwamen uit Nederland. Nu, voor dit 175-jarig jubileum zendt Rail Away twee afleveringen uit die de geschiedenis en de diversiteit van het Nederlandse spoor in beeld brengen.

4-seizoenen-special Nederland

Op donderdag 28 augustus neem Rail Away vier seizoenen lang de trein door ons eigen land. Het Nederlandse spoor kent een grote gevarieerdheid, die fraai wordt weergegeven in deze vier-seizoenen-special. Op een onstuimige herfstdag begint de rit op station Ede-Wageningen en gaat via de Veluwezoom naar Dieren. In de winter reist de Arriva-trein van Leeuwarden door de berijpte weilanden van Friesland naar Stavoren. In de lente volgen er prachtige beelden uit de Betuwe: van Culemborg door de bloesemrijke boomgaarden naar Zetten-Andelst. In hartje zomer tenslotte een reis met de stoomtrein van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) van Valkenburg over het legendarische Miljoenenlijntje naar station Simpelveld.
175 jaar Nederlands spoor, Nederland 4-seizoenen-special, donderdag 28 augustus

De eerste trein in Nederland

De eerste trein reed 175 jaar geleden van Amsterdam naar Haarlem. Nu gaat Rail Away terug naar Amsterdam, de plek waar het begon met de Nederlandse spoorwegen. De rit gaat net als toen van Amsterdam naar Haarlem. Dan verder naar Rotterdam CS, een nieuw architectonisch hoogstandje. Maar ook in de beginjaren lieten de spoorwegpioniers zien dat ze er wat van konden. Dat moest ook wel, want er moesten spoorbruggen worden ontworpen, stations gebouwd en rails gelegd. Dat was in ons waterrijke land geen sinecure. Inmiddels telt ons land 7000 kilometer spoor en maken dagelijks honderdduizenden mensen gebruik van de trein. En dat allemaal dankzij die eerste pioniers.
175 jaar Nederlands spoor, vrijdag 29 augustus

Nieuwe afleveringen

Ook die maandag, dinsdag en woensdag worden nieuwe afleveringen van Rail Away uitgezonden:

  • Maandag 25 augustus: Zwitserland (Flüelen -  Göschenen - Realp – Furka)
  • Dinsdag 26 augustus: Noorwegen (Mosjøen - Bodø)
  • Woensdag 27 augustus: Groot-Brittannie (Esk Valley Railway - Thirsk - Whitby)

Alle afleveringen worden uitgezonden op NPO 2 (Nederland 2) om 19.55 uur.

Bron: Evangelische Omroep