Nieuwe NS Traxx-locomotief arriveert in Nederland

De eerste nieuwe Traxx-locomotief van Bombardier die NS heeft gekocht vanwege het Fyra-debacle is in Nederland aangekomen. Afgelopen zondag werd de trein door een Duitse goederenlocomotief van de bouwer in Kassel naar de grensplaats Emmerich gesleept. Daar vandaan is hij afgelopen maandag op eigen kracht naar de werkplaats in Amsterdam gereden.

De nieuwe locomotieven zullen de komende maanden worden ingezet op de HSL voor de Intercity Direct-diensten, waaronder Amsterdam - Breda. De nieuwe locomotieven zijn gespoten in de NS huisstijl.

De eerste locomotief met het nummer 186-001 heeft inmiddels al zijn eerste proefritten achter de rug, waarbij er met een sleep ICR-rijtuigen werd gereden.

Bestelling

De trein kan maximaal 160 kilometer per uur en zijn vorig jaar besteld bij de Bombardier, welke de Traxx-locomotieven op Europees gebied op grote schaal levert. In totaal bouwt de treinfabrikant 19 locomotieven voor NS. Bombardier kreeg de opdracht van NS zonder aanbestedingsprocedure gegund, vanwege de 'dwingende spoed'.

De treinen die nu over de HSL rijden zijn van hetzelfde type maar rijden in de oude Fyra huisstijl. Bovendien zijn die treinen niet van NS zelf, maar worden ze geleased bij het Britse Alpha Trains. Dat geldt ook voor de groene Traxx locomotieven die trein naar Brussel trekken.

De Traxx locomotieven dienen als tijdelijk alternatief voor de Fyra. In 2020 krijgt NS nieuw intercity materieel die het huidige materieel zal moeten gaan vervangen. Die treinen krijgen een maximum snelheid van 200 kilometer per uur.


De trein op weg naar Emmerich gesleept.
Door: Wolfgang Scheer


De nieuwe NS-Traxx rijdt een proefrit langs Oosterbeek
Foto: Nick Menke

Bron: Treinreiziger