Zware sinterklaas-storm over het spoor

Vanaf dondermiddag 14.00 uur is het treinverkeer in het noorden van het land volledig stilgelegd vanwege de hevige storm die over het land trekt. Alle het treinverkeer boven de lijn van Amsterdam en Zwolle is stilgelegd.

Arriva startte in Friesland en Groningen om 18.00 weer het treinverkeer weer op. Ze verwachten dat over een uur het treinverkeer volgens dienstregeling zal rijden. Ook de Fyra tussen Amsterdam en Breda rijdt niet.

De NS weet nog niet wanneer zij het treinverkeer weer op gang laten brengen. Op de grote stations is er sprake van een enorme drukte. Vele reizigers proberen de bussen te nemen, en perrons en stationshallen puilen uit van de reizigers.

Rond 17:15 maakte de NS bekend dat ze het spoor met schouwtreinen gaan controleren op de veiligheid. Zodra het spoor veilig wordt bevonden zullen ze besluiten het treinverkeer weer te laten rijden. Een precieze tijd is nog niet bekend.

Stormschade

ProRail heeft in de loop van de middag het treinverkeer in het noorden van het land stilgelegd. "De risico's van bomen op het spoor, treinen of bovenleiding zijn te groot", aldus een verklaring van Prorail. "Dit naar aanleiding van de nieuwste weersinzichten, de hevige storm en de daarbij behorende code rood. Ook in de rest van het land kan er hinder zijn."

Zo is er al sprake van enige hinder op het spoor: Een omgevallen boom bij Gouda Goverwelle hindert het treinverkeer tussen Utrecht en Den Haag/Rotterdam. In Zandvoort is de glazen overkapping van de fietsenstalling gewaaid en op het perron terrecht gekomen.

Tussen Amersfoort en Apeldoorn is het treinverker gehinderd nadat er een boom op het spoor terrecht was gekomen.

Rond 18.00 is de Sprinter tussen Hoofddorp-Den Haag tegen een boom aangereden, dat meldt NU.nl, waarvan een redacteur aanwezig is in de trein. Volgens diegene is de voorruit beschadigd, en zal de trein nu op lage snelheid verder rijden.

Rover

Reizigersvereniging Rover heeft aangegeven het besluit van de NS en Arriva om minder treinen te laten rijden te rijden. Ook zij vinden het samen met de NS belangrijk dat de veiligheid voor reizigers gegarandeerd wordt.

Bron: Nu.nl