D66 Utrecht: 'Moderne blauwe bord weer terug'

De Utrechtse fractie D66 is van mening dat het moderne blauwe treinbord weer terug moet komen in de stationshal van Utrecht Centraal. Volgens hun is dit bord een belangrijk punt voor de communicatie bij calamiteiten op het spoor.

Het moderne blauwe bord uit 2011, voorzien van beeldschermen, is in de nacht van woensdag op donderdag weggehaald uit de stationshal. De reden is dat de NS vanwege de verbouwingen aan de stationshal de looproutes aan moet passen om de reizigersstroom in goede banen te laten lopen. Bij deze nieuwe looproute is er volgens hen geen plek meer om stil te staan om naar het bord te kijken.

"Het blauwe bord (red. Het huidige bord, verwijzend naar het oude iconische bord) is een belangrijk verzamelpunt voor vakantiegangers en geliefden, maar ook bij calamiteiten. Mensne komen altijd naar dit bord toe om te kijken wat er aan de hand is. het is van belang dat het bord blijft", zegt Bram Fokke van de D66 Utrecht.  Tevens stelt hij dat de NS de looproutes dan maar moet veranderen zodat er weer genoeg ruimte is om even stil te staan om de juiste trein op te zoeken.

Genoeg vervangers
De NS stelt dat er op dit moment genoeg kleinere schermen over de stationshal zijn verspreid waarop reizigers de vertrekkende treinen kunnen zien.. Zo hangt er aan de Jaarbeurs- en Hoog Catherijnekant een groter scherm, hangen er kleinere schermen in het centrale deel tussen spoor 5 en 7 in de hal en hangen er op de perrons ook kleine schermen. Ook kunnen de vertrekkende treinen via de NS app's en de (mobiele) website van de NS worden bekeken.

Moderne digitale bord
Het is nog onbekend of de NS het digitale bord terug zal gaan plaatsen. Als dit gebeurt dan zal dit volgens hen niet voor 2016 zijn, het jaar waarin de verbouwingen van de stationshal voltooid zijn. Ook wordt er gezocht door het spoorbedrijf gezocht voor een mogelijke nieuwe locatie voor het bord, dit kan misschien wel Rotterdam zijn, maar de NS belooft niets.

Voor de leifhebbers zijn er twee apps beschikbaar voor de iOS en Android:
Treinbord - Bedoeld voor Android. Dit is het moderne bord voor op de telefoon en tablet.
Blauw Bord - Bedoeld voor iOS (Apple). Dit is het oude blauwe bord inclusief het vertrouwede klapperende geluid.


Het digitale 'Blauwe bord' welke in 2011 geplaatst is, is nu verwijderd.

Bron: Telegraaf (Utrecht)