Inspectie: "Fyra heeft terecht certificering gekregen"

De Fyra V-250 hogesnelheidstrein heeft volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) terecht een certificaat gekregen. De trein voldeed volgens de inspectie aan alle Europese en Nederlandse eisen. Dat zegt inspectie-generaal Jenny Thunnissen dinsdag tegenover het Financiele Dagblad.

"Alle verplichte stappen waren gezet. Ik was daarom verplicht de vergunning af te geven", zegt de hoogste baas van de inspectie in de krant. "Certificering wil nog niet zeggen dat een trein veilig is", vervolgt ze. "Ik geef geen veiligheidscertificaat af." Op de vraag wie dan wel verantwoordelijk is voor de veiligheid van de Italiaanse treinen is Thunnissen kort: "De vervoerder, de NS dus."

Op de vraag of de Fyra onveilig is kon de topvrouw geen antwoord geven. "We gaan er nu allemaal van uit dat die treinen slecht zijn, maar wie heeft dat nou eigenlijk vastgesteld? Het enige feit dat we kennen is dat NS die beslissing heeft genomen. Het is nu aan de parlementaire commissie om daar verder onderzoek naar te doen. Overigens heb ik een keer een testrit meegemaakt en toen reed dat ding gewoon."

Thunnissen wijst in het Financieel Dagblad erop dat er verder bij de inspectie vaker ingewikkelde dossiers binnenkomen voor certificeringen. "...zoals een Boeing voor KLM.", sluit ze af.

Bron: Treinreiziger