Machinist trein Spanje werd kreeg vooraf telefonisch instructies

De machinist van de ramptrein die vorige week woensdag ontspoorde in het Spaanse Santiago de Compostella, kreeg op het moment van het ongeluk telefonisch aanwijzingen van spoorbedrifj Renfe over de route op het spoor.

Deze informatie is dinsdag door het Hooggerechtshof van Galicië bekendgemaakt, nadat de zwarte dozen van de trein onderzocht zijn. De machinist zou zelf hebben gebeld naar spoorbeheerder Renfe voor instructies over de route naar de stad Ferror, waar het eindpunt van de trein zou zijn, '

'Door de inhoud van het gesprek en door achtergrondgeluiden, lijkt het erop dat de machinist iets opzocht op een kaart'', liet het Hooggerechtshof weten. Enkele seconden voor het ongeluk werd een rem van de trein geactiveerd.

Volgens de gegevens uit de 'black box' zou de trein op moment van ontsporen 153 kilometer per uur hebben gereden. Kort daarvoor werd nogeen snelheid gemeten van 192 kilometer per uur, terwijl er 80 kilometer per uur is toegestaan.

De onderzoekers van de zogenaamde 'zwarte dozen' willen bepalen of het ongeluk een menselijke fout was of dat er toch iets mis was met de trein zelf.

Bij het treinongeluk zijn 79 doden gevallen en tientallen licht- tot zwaargewonden.

 

 

Bron: Nu.nl