'Metaal van wissel veroorzaakte treinongeluk bij Parijs'

Alle slachtoffers van de treinramp in Frankrijk vrijdag zijn geborgen. Het dodental kwam zaterdagavond na de afronding van de bergingswerkzaamheden definitief op zes te staan. De toestand van twee van de 62 gewonden is nog steeds levensbedreigend.

De intercity Parijs-Limoges is ten zuiden van Parijs ontspoord door een defecte wissel, waar metaal uitstak. Dat heeft de chef van de Franse staatsspoorwegmaatschappij SNCF, Guillaume Pépy, zaterdag bekendgemaakt.

Metaal
Het door onbekende redenen losgeraakte stuk metaal was een verbindingsstuk dat 10 kilo woog en terechtkwam op een plek in de wissel. De SNCF gaat al deze verbindingstukken op haar sporennetwerk nakijken. Normaal zitten ze met vier of zes bouten vastgeschroefd. De president van de Parijse regio Ile-de-France, Jean-Paul Huchon, heeft zaterdag gezegd het vreemd te vinden dat alle bouten het op hetzelfde moment begeven. 'Er zijn allerlei theorieën over en niemand kan een kwaadaardige opzet uitsluiten', aldus Huchon.

'Erger voorkomen door machinist'
De Franse minister van Verkeer, Frédéric Cuvillier, had eerder op zaterdag al gezegd dat dankzij het optreden van de machinist erger is voorkomen en sloot uit dat hij schuld aan het ongeluk zou hebben. 'De machinist heeft uitstekende reflexen, waardoor hij kon voorkomen dat de trein botste met een tegemoet komende trein', aldus Cuvillier.

Lastig gevallen
Na de ontsporing vrijdagmiddag zijn hulpverleners lastig gevallen door circa 50 jongeren en ramptoeristen.. Franse media berichtten dat de jongeren door de afzettingen van de politie heen wilden breken en dat ze moesten worden teruggedreven door de toegesnelde oproerpolitie.

Cuvillier heeft zaterdag beklemtoond dat hem niets bekend is over het beroven van slachtoffers van het ongeluk, maar ooggetuigen zeiden dat enkele slachtoffers en een journalist er kort na de ontsporing zijn beroofd.

Bron: AD