NS tevreden over Hanzelijn

De Hanzelijn tussen Zwolle - Lelystad en Schiphol voldoet aan de verwachtingen die er vooraf van waren, zegt de NS. Alleen het reizigersaantal op station Kampen-Zuid blijft sterk achter bij de verbinding die op 8 december is geopend.

Volgens Ineke van Gent, regio-directeur van de NS in Noord-Oost Nederland is éénderde van de reizigers die vanuit Zwolle via Amersfoort naar de Randstad reisde overgestapt op de Hanzelijn:
"De groei van reizigers via de Hanzelijn is sterker dan bij de NS als geheel."

Ook de stations worden goed bezocht, volgens een schatting werden er in april 3.000 in- en uitstappers per dag geteld. Station Kampen Zuid trekt zo'n 1.250 per dag. De aantallen zijn wel minder dan verwacht werd bij de bouw van de Hanzelijn.

Absolute reizigersgetallen van de Hanzelijn heeft de directeur. Wel hebben enquetes uitgewezen dat 44 procent van de reizigers een nieuwe klant is van NS. "Door de Hanzelijn werd Dronten ontsloten en is er ook interactie gekomen tussen Zwolle en Groningen. Van de nieuwe klanten heeft twintig procent de auto, de bus of fiets gelaten voor wat ze waren." In totaal maakte 23,5 procent van de reizigers een reis vanuit Leeuwarden en Groningen. En wie naar Schiphol, Leiden of Amsterdam (Zuid) wil reizen neemt in bijna alle gevallen de Hanzelijn.

Bron: De Stentor