Ansaldobreda: 'NS is de schuldige in Fyra-fiasco'

Niet Fyrabouwer AnsaldoBreda maar de Nederlandse Spoorwegen (NS) en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, zijn schuldig aan het falende hogesnelheidsproject tussen Brussel en Amsterdam. Dat zei de Fyra-bouwer tijdens een kort geding welke vandaag in de Rechtbank van Utrecht plaatsvond.

Dat de V250-treinstellen technische mankementen hadden, is volgens het bedrijf onvermijdelijk. Volgens AnsaldoBreda zijn de V250-Fyra-treinstellen volledig veilig en zijn de mankementen te verhelpen.

Begin deze maand verklaarden de NMBS, en kort daarop de NS, te stoppen met de Fyra, nadat een Belgisch onderzoeksrapport een vernietigende conclusie gaf over de trein. Volgens AnsaldoBreda deed de NS zelf niet genoeg om te voorkomen dat de treinen door sneeuwval en aanvriezing werden aangetast. De treinen hadden volgens de Italianen minder vaak en minder hard moeten rijden. Ook had de NS extra onderhoud moeten uitvoeren om vastgevroren ijs te verwijderen. Het bedrijf had die beschuldiging eerder ook al geuit.


De V250-treinen in de 'kooi' van de Watergraafsmeer.
Foto: Treinenweb

Bron: AD