Rutte: "Geen bemoeienis met Fyra"

Het Nederlands kabinet heeft geen directe bemoeienis met het stoppen van de Fyra. Het was een besluit van een private onderneming om het contract met de Italiaanse fabrikant op te zeggen. Dat heeft premier Mark Rutte tegen zijn Italiaanse collega Enrico Letta gezegd.

De Nederlandse premier heeft hem voorafgaand aan de EU-top uitgelegd "dat het echt een beslissing is van een private onderneming en dat de overheid daar verder geen directe betrokkenheid bij heeft".

Bezorgd
Vorige week kondigde de Italiaanse premier aan dat hij de kwestie over het falen van de Italiaanse Fyra V250-trein met Rutte wilde bespreken. Hij is bezorgd over de toekomst van het Italiaanse bedrijf dat de Fyra gebouwd heeft en over de toekomst van de Italiaanse technologie doordat het concern Finmechanica het moeder bedrijf van Ansaldobreda is.

De Nederlandse en Belgische Spoorwegen (NMBS) hebben het contract met de Italiaanse Fyra-fabrikant AnsaldoBreda opgezegd vanwege een reeks van technische defecten aan de trein. Letta had het eerder al met de Belgische premier Di Rupo over de Fyra gehad.

Kort geding
Vandaag vindt er in de rechtbank in Utrecht een kort geding aan of de NS en NMBS alle 19 de treinen moeten afnemen. In het kort geding worden diverse punten besproken waarmee de uitspraak nog niet direct plaats zal vinden. Dit zal volgens RTL Z binnen een week plaatsvinden. Zo beschuldigt de Italiaanse Fyra-bouwer de NS ervan dat ze niet goed zijn gegaan met het onderhoud van het hogesnelheidsmaterieel. Zo zijn er deuren los komen te zitten, batterijen spontaan doorgebrand, bodemplaten op het spoor terrechtgekomen en dakstrips op gevaarlijke wijze vervormd,

Bron: NOS