Groenlinks: 'Driemaal excuus om Fyra'

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) wil dat de regering drie keer excuses maakt voor het geklungel met hogesnelheidstrein Fyra. Excuses aan de reiziger, excuses aan de belastingbetaler en excuses aan de gewone medewerker van de NS.

Ik verwacht van de regering excuses aan de reiziger”, aldus Van Tongeren, die duizenden klachten heeft ontvangen over het uitvallen van de Fyra. "Ook wil ik excuses aan de belastingbetaler. Die heeft 7 miljard euro neergelegd voor een snelle verbinding.”

Van Tongeren pleitte ook voor een niet-alleen recht voor de NS om op de HSL-lijn te rijden. Dat zou leiden tot een soort gedoogbeleid, omdat nu alleen de NS het recht heeft. Haar voorstel viel echter niet in goede aarde in de Tweede Kamer. Zo plaatsten de SP, CDA en D66 er vraagtekens bij. "Als er materieel is, kan dat toch gewoon worden gehuurd door de NS”, reageerde SP-Kamerlid Farshad Bashir. Sander de Rouwe reageerde met: "Dit lijkt op hele vrije marktwerking en daar ben ik geen voorstander van”.

Bron: De Telegraaf