Ook rijverbod op testritten V250 Fyra

Gezien het doek voor de V250 Fyra vandaag is gevallen, zullen er voorlopig geen testritten meer plaatsvinden, mocht dat nog nodig zijn. Maandagavond is bekend geworden dat de Fyra V250 recentelijk een algeheel rijverbod gekregen voor Nederland welke ook voor testritten geldt. Het voorlopige rijverbod is opgelegd door de inspectie Leefomgeving en Transport.

Volgens reizigersorganisatie Maatschappij voor Beter OV is het verbod afgekondigd op verzoek van de organisatie, die daarvoor vrijdag in een brief had gepleit.

"De kwaliteit van de V250-treinen is zo slecht, dat ook anderen dan de inzittenden van de testtreinen levensgevaar lopen" zegt voorman Rikus Spithorst in een toelichting, waarin hij wijst op de lange lijst met defecten van de inferieure hogesnelheidstrein.

Voor Beter OV schreef vrijdag in een brandbrief aan ILT: “De veiligheid voor gebruikers van het spoor en omwonenden is in ernstig gevaar doordat er nog steeds met de V250 wordt gereden. Weliswaar zonder passagiers, maar gezien de technische staat zijn de treinen gewoon een gevaar op de rails. Daarom roepen wij u met de grootste klem op, voor de V250 een onmiddellijk rijverbod af te kondigen".

Volgens statistieken van Somda, waar door hobbyisten de treinenloop in de gaten wordt gehouden, is afgelopen vrijdag voor het laatst nog een V250 Fyra tijdens een testrit gespot.

Bron: Treinreiziger