Plan V 419 betrokken bij aanrijding Leidschendam

Een DD-AR stam en de Plan-V 419 zijn zaterdagavond frontaal op elkaar gebotst op de NS-werkplaats in Leidschendam. Daarbij is aanzienlijke materiële schade ontstaan. Vooral beide koppen zijn flink beschadigd.

De machinisten konden beide op eigen kracht uit de treinen klimmen. Zij zijn licht gewond geraakt en worden nagekeken door ambulancepersoneel. De spoorwegpolitie onderzoekt de toedracht van het incident. 

Deze aanrijding is ook een klap voor de de Stichting Mat'64 die de 419 een aantal jaren geleden heeft overgekocht van de NS om een oude Plan-V over te nemen. Hun bedoeling was ook om deze in de oude groene kleurstelling waarin ze vroeger reden weer te gaan schilderen, en dat is dan ook gebeurd.
De vraag is nu echter wat er met dit treinstel gaat gebeuren, waarschijnlijk zal dit een lastige verzekeringskwestie worden omdat deze trein een lagere dagwaarde zal hebben dan dat het herstel moet  kosten en dus Total-Loss kan worden verklaard. Een wisseling met een andere bak zal ook niet mogelijk zijn, aangezien dit type bak uit deze deelserie uniek is in Nederland, en anderen al gesloopt zijn.

Mocht er meer informatie over de status van de 419 komen, dan horen jullie dat uiteraard.