CDA en D66: 'Onderzoek naar stoppen van Fyra'

De fracties van de CDA en D66 willen dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de mogelijkheden om definitief stoppen met het Fyra-V250 project, wat tot nu toe gefaald heeft. Ook Groen-Links wil een onafhankelijk onderzoek, maar dan met het zicht op hoeveel geld dit gekost heeft.

Zo zou een onafhankelijke organisatie, zoals de Algemene Rekenkamer, moeten kijken naar de consequenties ne het openbreken van de consessie, welke nog tot eind 2015 zou lopen. Op dit moment heeft de HSA, het dochterbedrijf van de NS en KLM, het alleenrecht om tot dat moment van de HSL gebruik te mogen maken.

"De Fyra is een molensteen voor de reiziger en de belastingbetaler," aldus CDA-Kamerlid De Rouwe. "We moeten misschien kijken of de concessie naar een andere partij kan, bijvoorbeeld naar de TGV die haar diensten heeft bewezen." Hij erkent dat het openbreken van een contract ingewikkeld is. "Maar als je iets koopt en het blijkt niet te werken of kapot te zijn, kun je overgaan tot ontbinding van het contract."

Ook Groenlinks wil dat er onderzoek komt, maar dan vooral naar de kosten die al gemoeid zijn bij het hele gefaalde Fyra-project. Hierbij kunnen de Nederlandse Rekenkamer een gezamenlijk onderzoek doen met het Belgische Rekenhof. Beide moeten dan gaan kijken of financiële prikkels een goede treinverbinding tussen België en Nederland in de weg staan.

Het gefaalde Fyra-project
De Fyra V250 werd in december in gebruik genomen tussen Breda en Brussel, maar sinds half januari bleken er zoveel technische problemen te zijn dat de trein uit de dienst werd gehaald. Ook sneeuwvorming wat zorgde voor grote schade aan de beplating op het treinstel deed de inzet uiteindelijk de das om.

De NS heeft tussen Amsterdam en Brussel weer intercitytreinen ingezet. Het is nog onduidelijk op welke termijn de 'V250 Fyra-treinstellen' van de Italiaanse producent AnsaldoBreda weer kunnen rijden. De Tweede Kamer gaat vandaag weer in gesprek over de perikelen en de inzet van de intercity-treinen die op dit moment als vervanging rijden.

 

Bron: NOS Nieuws