Grensland Express wordt eind dit jaar beëindigt

Het proefproject van drie jaar met de grensoverschrijdende Grensland Express wordt eind dit jaar beëindigd omdat er te weinig passagiers zijn. De Grensland Express begint in Hengelo en rijdt naar Bad Bentheim toe.

Het provinciale statenlid Herman Pieper (VVD) geeft aan dat het jammer is. Het provinciale statenlid voor de VVD beijverde zich als oud-wethouder verkeer en vervoer in Oldenzaal voor de grensoverschrijdende treinverbinding tussen Hengelo en Bad Bentheim via Oldenzaal. In 2010 werd er een begonnen met de dienst, maar de afgelopen jaren is al duidelijk gebleken dat het onrendabel is om de lijn actief te houden. De verwachtte 600 passagiers per dag werden niet behaald. "Het is mislukt", erkent Pieper.

Eind vorig jaar zei het college van B & W in Oldenzaal dat er geen heil meer was in een promotieactie voor de internationale treindienst. In augustus vorig jaar pendelden dagelijks 500 tot 600 reizigers met de Grensland Express tussen Hengelo en Oldenzaal. Daarvan waren er gemiddeld maar 250 reizigers de grens over gingen, wat de ondergrens was.

De Nederlandse en Duitse financiers hebben inmiddels laten weten dat het proef-project na drie jaar tot een eind zal komen, door het gebrek aan succes.

Nu de treindienst gestopt zal worden zal het hoofd er nog niet bij worden neergelegd, CDA-wethouder Frits Rorink en burgemeester Theo Schouten zeggen dat er nog gekeken zal worden aan zowel de Nederlandse als de Duitse kant voor alternatieve grensoverschrijdende verbinding met de  trein- dan wel de bus.


De Grensland Express in Bad Bentheim. Door de afwijkende perronhoogtes zijn er trappen aangebracht zodat de reizigers veilig kunnen uitstappen.
Foto: Treinenweb

Bron: Tubantia