Hoorzitting over de Fyra vindt vandaag plaats

Vandaag krijgen zowel de Nederlandse als de Belgische parlementariërs tekst en uitleg over de problemen die zijn ontstaan met de Fyra. In een gezamenlijke hoorzitting hopen ze erachter te komen wat de grootste problemen zijn waardoor de hogesnelheidstrein geflopt is.

Bij de hoorzitting zullen de Kamerleden uit Nederland en België onder andere spreken met vertegenwoordigers van de NS en de Belgische NMBS. Ook de spoorbeheerders ProRail en de Belgische collega Infrabel zijn bij het gesprek uitgenodigd.

De hoorzitting welke in het Senaat in Brussel plaatsvindt is besloten zodat de Belgische en de Nederlandse parlementariërs niet tegen elkaar uitgespeeld kunnen worden. "Als ieder voor zich een hoorzitting houdt dan krijg je steeds smoesjes dat het aan de Belgen ligt, of aan de Nederlanders", zegt SP-Kamerlid Paulus Janssen.

De Fyra V250-hogesnelheidstrein is enkele weken geleden buiten dienst gegaan nadat sneeuw het treinstel had vernield. Voor de NS en NMBS is de maat nu vol gezien de trein al eerder vele problemen had. De inspectie van de Belgische spoorwegen heeft de trein inmiddels nu een rijverbod opgelegd op het Belgische spoor.

Bron: NOS