NS begrijpt ultimatum NMBS om Fyra

De NS heeft begrip voor het ultimatum van de Belgische spoorwegen NMBS, waarbij de afname van de zogeheten Fyra-treinen wordt opgeschort, zo liet het bedrijf maandag weten in reactie op een persverklaring van de NMBS.

,"De NS heeft het afnameprogramma van nieuwe Fyra-treinstellen zaterdag ook al stopgezet. Wij hebben daar alleen geen termijn aangekoppeld. Maar de periode van 3 maanden is in principe een juridische maatregel die al in de contracten met de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda is vastgelegd'", legt een woordvoerder uit.

De NS is daarintegen ook blij dat de Belgische vervoerder vanaf komend weekend een vervangende intercity-dienst tussen Roosendaal en Antwerpen op zal starten, om de niet goed uit de grond gekomen Fyra-dienst voorlopig te kunnen vervangen.

De NS wil echter nog bekijken of het mogelijk is om ook vanuit de Randstad een directe trein naar Brussel te laten rijden. Mogel zal Den Haag er ook bij betrokken kunnen worden. Een wens die de Hofstad-gemeente al langer op het oog heeft.

Bron: Dagblad van het Noorden