Staatssecretaris eist snel een plan voor alternatief Fyra

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu eist voor het einde van de maand een plan voor een tijdelijke oplossing van de NS en de Belgische NMBS om de uit de dienst gehaald Fyra te kunnen vervangen.

''Ik wil dan ook van de Nederlandse Spoorwegen en de Belgische vervoerder NMBS weten welke permanente oplossing zij voor ogen hebben om uiteindelijk aan de eisen uit de concessie te voldoen en wanneer zij deze oplossing denken te bieden'', schrijft de staatssecretaris nadat nieuwssite NU.nl om een reactie gevraagd heeft.

''Tot die tijd moet de reiziger een goed alternatief hebben om tussen Nederland en België te reizen. Ik ga ervan uit dat de vervoerders voor het einde van de maand met een plan komen voor een alternatieve treindienst totdat de dienstverlening aan de reizigers met Fyra Amsterdam-Brussel voldoende betrouwbaar is.''

Uitleg
Ook moet de NS een grondige evaluatie uitleggen met de reden waarom het mis heeft kunnen lopen met het Fyra project. Kamerleden en fractieleden zijn van mening dat de NS een betere trein moesten kiezen tijdens de aanbesteding. Hierin wordt het meeste verwezen naar het materieel waar de Thalys mee rijdt (TGV) of de ICE (Velaro van Siemens).

Maandag zal een brief met uitleg aan de Tweede Kamer worden gestuurd. Ook zal de NS dan overleg gaan plegen voor een tijdelijke alternatief voor de Fyra. Inmiddels heeft het spoorbedrijf aan Prorail gevraagd om te kijken voor het vrijmaken van capaciteit om over het normale spoor treinen te kunnen laten rijden, totdat de Fyra stabiel genoeg is verklaard. De NS zegt dat dit mogelijk nog maanden zou kunnen duren.

 

Bron: Nu.nl