NS: "Ansaldobreda aansprakelijk stellen"

De NS gaat de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda van de Fyra aansprakelijk stellen voor de problemen met de dure hogesnelheidstrein. Pas zodra de problemen met de trein zijn opgelost zal de trein weer gaan rijden.

Volgens de Belgische krant De Standaard kunnen de NS en de Belgische NMBS door een clausule in het contract met AnsaldoBreda maximaal 70 miljoen euro aan schadeclaims indienen met in het achterhoofd houdende dat één treinstel 21 miljoen euro kost. Dit komt dus neer op mogelijk maximaal 3 gratis geleverde treinstellen.

Van de zestien bestelde Fyra-treinen zijn er o dit moment negen in Nederland afgeleverd waarvan er nu nog maar zes in de dienst zijn opgenomen. De nog niet geleverde treinen worden pas afgenomen als de problemen zijn opgelost, zegt NS.

Alternatief
Om de stilgelegde hogesnelheidsverbinding tussen Amsterdam en Brussel op te vullen is de NS bezig met het zoeken naar oplossingen. Zo is er inmiddels een vergunning aangevraagd voor de Beneluxtrein. De Fyra-dienst tussen Amsterdam en Breda zal voorlopig nog met een combinatie van getrokken rijtuigen rijden i.p.v. de geplaagde V250-trein.

Bron: NOS