'Hogesnelheidstrein Fyra nog maanden uit de running'

Het gaat nog maanden duren voordat onbetrouwbare Fyra-hogesnelheidstreinen zo zijn aangepast dat ze weer veilig zijn voor gebruik. Dat verwacht de NS die om deze periode te overbruggen op zoek is naar een noodoplossing. De Italiaanse fabrikant Ansaldobreda heeft inmiddels een excuus geboden.

De gedupeerde vervoerder zegt in een reactie aan nieuwssite  NU.nl druk bezig te zijn met de fabrikant om tot een oplossing voor de storing aan het materieel te komen. Volgens hen kan er veel tijd in gaan zitten om alle probemen op te lossen. "Tot alle problemen zijn opgelost wordt er niet met de Fyra gereden. Dat kan maanden duren.” zegt de woordvoerder

Nooddienstregeling
Ondertussen wordt er gekeken om een tjdelijke nooddienst op te zetten om treinreizigers tussen Amsterdam en Brussel alsnog te kunnen vervoeren. Dit wi echter niet zeggen dat de Benluxtrein terug komt, zegt de woordvoerder. Volgens hen is er door de intercity van Groningen naar Vlissingen minder ruimte op het spoor, om de dienst weer terug op de baan te brengen

Inmiddels heeft NS HiSpeed wel bij spoorbeheerder Prorail een verzoek ingediend om alsnog ruimte op het spoor te kunnen krijgen voor de dienst, maar het is nog onbekend hoe deze zal zijn ingevuld. Mogelijk zal hier maandag of dinsdag bekend over worden.

Inhuren
Op de vraag of de vervoerder hogesnelheidstreinen vananderen vervoersbedrijven kan huren wordt geantwoord dat dit niet geheel duidelijk is of dit gaat gebeuren. De problemen met de V250-trein zullen mogelijk ook impact gaan hebben op de indienststelling van de Fyra-dienst tussen Amsterdam en Breda welke op april in moet gaan, welke nu nog met getrokken rijtuigen gereden worden, deze kunnen echter maar 160 km/uur. Het ziet er naar uit dat de V250 ook dan niet ingezet zal worden.

Inmiddels is de NS nog wel van plan om alle Fyra-treinstellen af te nemen, maar wel pas als alle problemen opgelost zijn door de fabrikant.

Excuus
Het Italiaanse bedrijf AnsaldoBreda heeft zaterdag Nederland en België excuses aangeboden voor de problemen met de Fyra-trein. Het bedrijf belooft zijn uiterste best te doen om de ,,onverwachte'' problemen met de hogesnelheidstrein op te lossen. Dit blijkt uit een verklaring die  vicepresident Alessio De Sio, verantwoordelijk voor de externe communicatie van het bedrijf, zaterdag heeft gepubliceerd.

Inmiddels zijn er 40 Italiaanse monteurs op de zaak gezet. Dertig daarvan zijn in Nederland bezig met het onderzoek naar de verloren plaatdelen. Er worden proefritten met camera's onder de trein gehouden. Tien andere monteurs zijn vanuit de fabriek in Italie bezig met het onderzoek.
 

Bron: Nu.nl