NS Hispeed stopt met afname V250-Fyra

De NS stopt met de afname van nieuwe Fyra-treinen. Ook heeft het spoorbedrijf zaterdag laten weten dat het de fabrikant van de Fyra aansprakelijk te stellen voor de geleden schade die is ontstaan door de problematiek welke de vervoerder al vanaf het begin teistert.

De NS heeft 16 Fyra's besteld, waarvan er 9 zijn geleverd, welke ongeveer 20 miljoen euro per stuk kosten. 'Wij willen dat onze reizigers kunnen rekenen op een betrouwbare en stabiele dienstverlening richting Brussel. De opstartproblemen in combinatie met het ontstane veiligheidsrisico door de veroorzaakte schade door ijsblokken, tonen aan dat Fyra-V250 op het ogenblik niet voldoet aan wat wij met de fabrikant van Fyra hebben afgesproken', aldus NS-topman Bert Meerstadt in een schriftelijke verklaring.

Belgie: "Fyra bestelling annuleren"
In Belgie wordt er inmiddels gestemd om de vloot van drie bestelde Fyra treinstellen te annuleren. SabienLahaye-Battheu, voorzitster van de commissie Infrastructuur van de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers ziet liever dat de bestelling voor hun wordt geannuleerd. Inmiddels wordt er bij de zuiderburen onderzoek gedaan of dit mogelijk is.

Bron: AD