Nederlands-Belgische Kamercommissie wil uitleg over Fyra

De vaste Kamercommissies Infrastructuur van het Nederlandse en Belgische parlement willen een gezamenlijke zitting houden waarin de spoorwegen van beide landen uitleg moeten geven over de problemen met de Fyra-trein.

De hogesnelheidstrein welke in december in dienst is gegaan tussen Amsterdam en Brussel kampt voortdurend met vertragingen en uitval. Waar het eerst de software was die het vaak liet afweten is het dit maal defect door sneeuwval. Grote ijsklompen hebben gisteren drie Fyra's getroffen, waarbij plaatwerk aan de onderkant beschadigd is geraakt.

Het voorstel voor de zittng komt van de voorzitter van de Belgische Kamercommissie, Sabien Lahaye-Battheu. In de Belgische krant 'De Standaard' zegt hij dat de NMBS en de NS ter verantwoording moeten worden geroepen vanwege de vele problemen. 'Wij zouden graag van alle betrokkenen horen hoe ze de problemen zullen oplossen, hoe snel en of ze aan alternatieven denken.'

Ook de Nederlandse Kamercommissie zijn er veel voorstanders om de problemen met de hogesnelheidstrein aan tafel te bespreken, waaronder de VVD. Volgens Duco Hoogland van de PvdA is de Fyra is nu 'knudde, daarom moeten we wel iets doen'.

Plaatwerk beschadigd door ijsklompen
Afgelopen donderdag is de Fyra tijdelijk uit dienst genomen doordat grote ijsklomen de beplating aan de onderkant hebben vernield. het is nog onduidelijk waneer de de herindienststelling plaats zal vinden, maar voglens NS HiSpeed komt daar vandaag meer duidelijkheid over. In de tussentijd rijden er exta treinen vanaf Roosendaal naar België waar men op de intercity naar Brussel kan overstappen. Helaas zijn deze treinen vaak overvol vanwege het beeindigen van de Beneluxtrein per vorig jaar december, met het ingaan van de nieuwe dienstregeling.

Vergadering
Het is nog onbekendd wanneer de vergadering van beide Kamercommissies zal plaatsvinden. Voorzitter Paulus Jansen van de Nederlandse commissie denkt dat dit over twee weken zal gebeuren. Volgende week dinsdag moet er meer duidelijkheid komen waar de zitting plaats zal vinden, en wie er aan het gesprek mee zullen doen.

Verbeteringen
Al eerder in deze week schreef staatssecretaris Wilma Mansveld dat de Fyra een vooruitgang heeft geboekt en minder vertragingen en uitval kende sinds de indienststelling op 9 december vorig jaar.

Bron: AD