België: "Fyra moet aan de kant"

Ook in België wordt boos gereageerd op de problemen met de hogesnelheidslijn tussen Brussel en Amsterdam. Het parlementslid Jef Van den Bergh van regeringspartij CD&V roept op om de trein aan de kant te zetten, omdat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd.

Volgens het parlementslid moet er in plaats van de Fyra een extra pendeltrein tussen Antwerpen en Roosendaal gaan rijden, schrijft hij donderdag op zijn website. "De rekening sturen we rechtstreeks naar de Fyra-constructeur AnsaldoBreda."

Ook krijgt de Belgische vervoerder NMBS van hem de wind van voren. "Hoe lang houdt de NMBS die zelfkastijding nog vol?", schrijft hij. "Sinds begin januari, toen de eerste kinderziektes al achter de rug hadden moeten zijn, reed nauwelijks de helft van de Fyra's op tijd en was 23,5 procent afgeschaft of meer dan een uur vertraagd."

Ontoelaatbaar
De Belgische politucus vindt de hinder voor de reizigers ontoelaatbaar, en ook beweert hij dat de treinte onveilig is."Als een trein snel ontruimd zou moeten worden lopen de reizigers gevaar door de totaal onbetrouwbare deuren die niet altijd opengaan."

De Fyra is vanaf 9 decembervorig jaar in dienst tussen Amsterdam en Brussel en begin met een slechte start. Zo zouden er nog te vaak treinen uitvallen of treinen onnodig vertraagd raken. Ook donderdag was het raak, door het winterse weer is er schade aan het materieel opgelopen waarbij de NS HiSpeed besloten had om de rest van de dag geen Fyra-hogesnelheidstreinen meer naar België te laten rijden. De Thalys zou nog wel rijden, en Fyra-reizigers konden zonder omboekingen van deze trein gebruik maken.

Mansveld
De ergernissen over het treinstel reiken niet alleen in België, maar ook in ons land staat de hogesnelheidstrein ter discussie. Zo schreef staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) al eerder aan de Tweede Kamer dat ze snel de directeur van de Bert Meerstadt  (directeur NS) wil spreken over de problemen met de Fyra. De NS is aandeelhouder in de hogesnelheidslijn.

Bron: Foknieuws