Beter OV: "Rijverbod voor Fyra"

Doordat de Fyra tussen Amsterdam en Brussel een slechte start gemaakt heeft, met als gevolg dat er veel treinen vertraagd en zelfs gestrand raakten, heeft Reizigersorganisatie 'Maatschappij voor beter OV' aan de Inspectie van Leefbaarheid en Transport een rijverbod gevraagd voor de V250-trein. Volgens de maatschappij levert de gebrekkige trein diverse veiligheidsrisico's.

Deze veiligheidsrisico's zouden plaats kunnen vinden indien een trein stil is gevallen, en waneer deze geevacueerd moet worden. Het is de bedoeling dat de Fyra van Amsterdam naar Brussel maar liefst in twee uur de hoofdsteden met elkaar verbindt, maar van de 80 Fyra-treinen van de afgelopen dagen zijn er 5 helemaal uitgevallen. Van de treinen die wel reden had meerendeel een vertraging opgelopen, waarbij in diverse gevallen de vertraging poliep tot een half uur of een uur.

"Te vroeg voor conclusies"
Staatssecretaris Manveld (PvdA) vindt het te vroeg om direct over te gaan op actie, zij vindt het te vroeg om conclusies te trekken

De brief aan de Inspectie
De Maatschappij Voor Beter OV heeft aan de Inspectie Leefomgeving en Transport een brief gestuurd om met onmiddelijke ingang de V250 te voorzien van een rijverbod.

"Het langdurig opgesloten zitten in, en het evacueren van reizigers uit steeds opnieuw kapotgaande treinen levert een te groot veiligheidsrisico op.

Reizigers moeten de gestrande treinen verlaten door klauterwerk over provisorische loopplankjes, vaak ook in tunnels of bovenop viaducten. Daarbij ontstaat een aanzienlijk risico op verstuikingen, botbreuken of erger. Ook zitten reizigers soms langdurig opgesloten in Fyra’s zonder verwarming of airconditioning. Tot slot hinderen de gestrande Fyra’s het treinverkeer, ook van andere ondernemingen dan NS HiSpeed."

De inspectie heeft nog niet gereageerd op het verzoek.

Bron: RTL Nieuws