NMBS roept NS op matje wegens Fyra

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS roept de top van de Nederlandse Spoorwegen en NS Hispeed op het matje wegens de aanhoudende problemen met de nieuwe hogesnelheidstrein Fyra. Aanstaande vrijdag zal een besloten gesprek tussen de plaats gaan vinden, meldt een woordvoerder van de NMBS.

De top van de NS is ontboden om tekst en uitleg te geven over de technische problemen waarmee de verbinding tussen Brussel en Amsterdam kampt. Ook de leiding van de NMBS maakt zich grote zorgen over de hogesnelheidstrein die zeer vaak stilkomt te liggen. In het zuidelijke buurland is de trein inmiddels al spottend omgedoopt dot een 'Aldi-trein', gezien hij behoorlijk goedkoop is.

Regulier overleg
De NS laat weten ''regulier overleg'' te hebben met collega's van de NMBS ''Dergelijke woorden (op het matje roepen red.) zou ik niet gebruiken om de situatie uit te leggen'', zegt een woordvoerder van NS.

Hij vervolgt dat de spoorwegmaatschappijen de eerste week een evaluatie zullen gaan houden, waarna er gezamelijk wordt gekeken hoe het beter kan. De NS stelt dat twee-derde van de internationale Fyra-reizigers met hooguit een kwartier vertraging op zijn bestemming arriveerde. over de 33procent is de spoorwegvervoerder niet tevreden.

Technische problemen
De NMBS, welke een kleine partner is in het Fyra-project die de Beneluxtrein overgenomen heeft, wijst erop dat de oorzaak bij technische mankementen zou liggen. NS Hispeed is zelf verantwoordelijk voor de hele vloot. ''We willen gewoon weten wat er scheelt, ook om tot een oplossing te komen'', aldus de zegsman.

In verband met de perikelen, waarbij er treinen uitvallen en reizigers ernstig vertraagd zijn, pleit de Belgische reizigersvereniging TreinTramBus voor terugkeer van de afgeschafte Beneluxtreinen. Op woensdag is amper één op de vier Fyra's welke vanuit de Nederlandse hoofstad vertrokken, op tijd aangekomen op zijn eindbestemming Brussel-Zuid, klaagde de organisatie tegen het Belgische persbureau Belga.

Bron: Nu.nl