NS personeel wil ander beleid bij zelfdoding op het spoor

Conducteurs en machinisten van de Nederlandse Spoorwegen willen van de verplichting af, waarbij ze bij een aanrijding met een persoon, uit de trein te moeten stappen. In de meeste gevallen is er dan sprake van een zelfmoord. Actualiteitenprogramma Een-vandaag meldde donderdag dat 86 procent van de conducteurs en machinisten deze afweging zelf wil maken.

In samenwerking met de vakbonden VVMC en FNV Spoor hield het televisiebedrijf een enquete onder 450 personeelsleden. In de richtlijnen van de NS staan vermeld dat een conducteur, en als deze niet aanwezig is de machinist, dient uit te stappen bij een zelfmoordpoging om eerste hulp te verlenen. In het geval dat de persoon om het leven is gekomen moeten zij het lichaam afdekken.

Interview
In het televisieprogramma kwam Henk Bosch aan het woord, hij is conducteur, en heeft al viertien maal meegemaakt dat er een persoon voor de trein sprong: "Ik zal het er de rest van mijn leven mee moeten doen dat ik vier uur per nacht slaap en constant overal lichaamsdelen ruik en zie liggen."

Bereid
Zo'n 54 procent van de conducteurs en machinisten vinden dat allereerst de hulpdienstenzich in eerste instantie over de zelfmoordpogingen moeten ontfermen. Wel is het meeste treinpersoneel bereid te zijn om te helpen, maar alleen als dat nog zin heeft. Als het duidelijk is dat het te laat is voor voor medische hulpverlening willen de meeste NS-werknemers zich niet aan zo'n heftige ervaring blootstellen.
 

Niet goed voorbereid
Ongeveer tweederde van het personeel zegt geen goede voorbereiding te hebben gehad in sutuaties waarbij er een dergelijke aanrijding plaats vindt.  Zowel als op praktisch en psychische punten. Ook ontbreekt bij veel machinisten de EHBO-cursus, en voor personeel dat dit wel heeft blijft de situatie heftig. De NS liet als reactie weten dat ze het beleid kritisch tegen het licht te zullen houden.

Bron: Treinreiziger