Hele dag verstoring treinverkeer Amsterdam

De hele dag zal er rond Amsterdam nog sprake zijn van een ontregelde dienstregeling vanwege de treinbotsing van gisteravond, waarbij een volle intercity-trein en een sprinter-treinstel frontaal op elkaar inreden. Bij de botsing waren 136 slachtoffers bij betrokken, deze hadden lichte tot zware verwondingen opgelopen. Beide machinisten raakten gewond, één van hen ligt met botbreuken in het ziekenhuis.

Weggesleept
Een locomotief heeft vandaag een van de twee treinen die gisteren betrokken waren bij het treinongeluk, weggesleept. De Sprintertrein is als eerste weggesleept naar Haarlem. Deze had bij de frontale botsing een ingedeukte cabine. Later in de middag rond 13:00 werd de dubbeldekker aan de kant geduwd met precisie om te voorkomen dat deze mogelijk zou kunnen ontsporen.

De andere trein, een dubbeldekker, zal later op de dag worden weggesleept. Ook deze heeft flinke schade aan de cabine. De rijtuigen van deze trein zijn door het ongeluk behoorlijk beschadigd geraakt waarbij deze op diverse plaatsen enkele knikken hebben opgelopen.

De onderzoekscommisie en het Openbaar Ministerie hebben al aangegeven een diepgaand onderzoek te starten.

Op deze link zijn luchtfoto's van de treinbotsing te vinden.

50 km/u
De treinen welke op elkaar zijn gebotst hadden volgens Wim Eilert (Vakbond voor rijdend personeel (VVMC)) een snelheid van 50 km/uur

Slachtofferhulp
Ook heeft de NS een speciaal telefoonnummer geopend voor alle mensen die betrokken waren bij de treinbotsing. ''Veel mensen zullen ook in praktische zin zijn getroffen door de aanrijding. Op deze manier willen we meedenken en helpen naar het zoeken van oplossingen.''', aldus een woordvoerster.

Het opengestelde telefoonnummer 0800-6677888 is bedoeld voor de slachtoffers van de aanrijding.

NS directie bezoekt slachtoffers
Merel van Vroonhoven, lid van de directie van de Nederlandse Spoorwegen heeft inmiddels een aantal slachtoffers in het ziekenhuis bezocht. Ook de president-directeur Bert Meerstadt heeft de plek waar de treinen op elkaar zijn gereden bezocht.

''Onze aandacht gaat uit naar de gewonden en hun familie", aldus de woordvoerder.

Dienstregeling ontregeld
De NS meldt dat er tot zeker 13.00 geen treinen zullen rijden tussen Amsterdam en Zaandam, Amsterdam en Haarlem en op het traject Amsterdam - Schiphol. Reizigers worden geadviseerd om te reizen via Duivendrecht of Utrecht.

ProRail hoopt vandaag het treinverkeer weer snel weer op gang te kunnen brengen. „We gaan nu proberen snel enige sporen weer beschikbaar te maken”, meldde een woordvoerder. „Maar er zijn zoveel onzekerheden nog. Het is op dit moment nog niet te zeggen hoe lang het duurt.”

Wel wordt vanaf 12:45 het treinverkeer weer voorzichtig opgestart met een uitgedunde dienstregeling.

Persverklaring
Om 14:15 zullen zowel de NS als ProRail een officiele persverklaring geven.

Bron: Nu.nl